Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

@Michal: A ty jsi čekal nějaký jiný výsledek? Zprostředkovali ti službu a za to si v souladu s VOP naúčtovali poplatek, který je součástí ceny, kterou jsi za službu zaplatil. Proč by ho měli vracet v momentě, kdy službu nevyužiješ z důvodu nikoliv na jejich straně?

0 Citovat

Zrovna tady v tomto případě si to zkomplikovala sama letuška hrabáním. Podrobnosti když tak do SZ.

Co jsem pochytil na vedlejším fóru, názor na nevracení rezervačního/servisního poplatku není zdaleka jednotný

Čí stranu myslíš? Tu u OTA nebo dopravce? Já bych letěl, kdyby mi nenapsali, že je to zrušeno.

0 Citovat

Myslím OTA. Ale za zrušení letu nemůže ani ten dopravce. On by tě taky rád přepravil, ale nemůže z důvodu vyšší moci/politického rozhodnutí. Je to ale jeho podnikatelské riziko, takže ti cenu služby, kterou jsi nevyužil, musí vrátit. Službu OTA jsi ale využil (zajistili ti letenku), proto není důvod rezervační poplatek vracet.


Nebo jinak: dáš kámošovi láhev svého oblíbeného růžového vína za to, že ti zajistil levnější vstupenky na koncert. Ten koncert následně přadatel zrušil a vrátil ti peníze za vstupenky. Půjdeš ještě za kámošem, aby ti vrátil tu láhev růžového?
0 Citovat

@LukasAK: dopravce má sice zákonnou povinnost peníze vrátit, ale někteří je nevracejí. Zrovna TAP Portugal, který se řeší o pár příspěvků výše. Dává voucher za zrušené lety, ovšem pokud voucher nebude využit během 24 měsíců, propadne bez náhrady.

0 Citovat

A jakou to má souvislost s Michalovým případem? OTA si nechala rezervační poplatek v momentě, kdy Michalovi poslala peníze za refund od dopravce. Tedy refund dopravce snížila o rezervační poplatek a sníženou částku poslala Michalovi.

0 Citovat

Pardon, je to OT upozornění na to, že ne všechny letecké společnosti plní to, o čem píšeš, že musí - tedy vrátit cenu služby. S tím, že OTA si nechá rezervační poplatek nepolemizuji a je to  v pořádku, pokud to tak mají v obchodních podmínkách.

0 Citovat

Asi si založím OTA. Značka letenka za 1 Kč a vše ostatní do rezervačního poplatku. Cenu letenky pak budu vracet do poslední koruny, Snad tu nevyzrazuji malému nelétavému ptákovi jeho know-how.

0 Citovat

@divan: ale ja nepisu o tom, jestli dodrzuji sve povinnosti nebo ne. Na refund narok je. Tecka. Pokud ti ho dopravce nechce poskytnout, musis se soudit a urcite vyhrajes. Vydolovat z TAPu penize i s pravomocnym a vykonatelnym rozhodnutim soudu, to uz je jiny pribeh (hodne dlouhy a s otevrenym koncem).

0 Citovat

dneska mi přistály na účtě prachy za zrušený let 6.4. NAP - PRG - Easy Jet


už jsem ani nedoufal, slíbili poslat do 7 pracovních dní - ale to bylo 2.3.2020 :)

0 Citovat

Včera v noci mi přišel e-mail, že Easyjet vrací peníze na kartu za zrušený let z 1.5.

0 Citovat

Tak to ráda slyším, píšou, že vrátí do 28 dní, ale na FB Easyjetu psali lidi, že čekají od března, já jsem žádala teď, zítra jsme měli letět TXL-FAO :-(

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Tak dneska ráno mi pořádně zvýšil tlak Slevomat. Měl jsem přes ně hotel v Polsku na prodloužený víkend v květnu.  Ještě v dubnu změněno na otevřený voucher s platností do 19.6. s tím, že pokud nebudou otevřený hranice, opět se platnost prodlouží. Vzhledem k tomu, že s Polskem to moc nadějně nevypadá, napsal jsem na Slevomat, aby prodloužili o další měsíc s tím, že udělám v hotelu rezervaci na červenec. Dnes mi přišla odpověď, že platnost už se prodlužovat nebude, vzhledem k otevření hranic od 15.6. (což nevím, kde vzali, otevření Polska a nutnost testu při návratu jsou 2 rozdílný věci) a že tedy mám 4 dny na využití :D

Nicméně mohu být rád, že mi Slevomat nabízí takové nadstandardní řešení:

"Nemusíte se ale bát, že byste přišli o peníze či jiné prostředky, za které jste si voucher koupili, pokud by k jeho uplatnění nedošlo. Je tu totiž možnost refundace, což je nadstandard, který zákazníkům nabízíme. Jedná se o vrácení kreditů v hodnotě voucheru po konci jeho platnosti v době 7-30 dní na slevomatí účet, ze kterého byl voucher zakoupen. Refundované kredity jsou platné šest měsíců a lze jimi zaplatit 20 % ceny vaší příští objednávky. "

No vzhledem k tomu, že pobyt stál 3,5 tisíce, tak bych jim jako měl  narvat dalších 18 tisíc během půl roku, abych dostal svoje peníze zpět? Zákaznický přístup za 1*. To se takový Smartwings má ještě co učit :D

Nakonec tedy absolvováno narychlo tento víkend hned, jak se otevřely polské hranice. Komunikace se Slevomatem na pěst. Neochota cokoliv řešit, proč taky, když z vráceného kreditu by měli další profit. Každopádně já si to budu pamatovat pro příště.

0 Citovat

Ryanair tvrdí, že mi odeslal refund za zrušený let do Oděsy z půlky března. Jen tři měsíce to trvalo...


r.png

0 Citovat

Já zase měl dostat refund za auto užv půlce března. 

Rentalcars mi dokonce zaslali identifikátor platby, 

který jsem odeslal jako reklamaci na banku (ČSOB) a už čekám 3 měsíce na vyřízení.


0 Citovat

SAS ani po 3 mesicich a cca 5 telefonech neposlal nic. Jen tvrdi, ze to bude co nejdrive a delaji, co mohou.. 

0 Citovat

Ani Lufthansa se nemá k vrácení peněz. 

0 Citovat

Michal napsal(a):

Ryanair tvrdí, že mi odeslal refund za zrušený let do Oděsy z půlky března. Jen tři měsíce to trvalo...

Podle zkusenosti z poslednich dni ten termin v uvedenem e-mailu stihli :)

0 Citovat

Tom napsal(a):

Ani Lufthansa se nemá k vrácení peněz. 

Dnes jsem rušil letenky u LH, paní na zákaznické lince velmi ochotná, ale upozorňovala na to, že refund bude trvat několik měsíců, že tam toho mají neuvěřitelné množství. Stejně tak jsem tento týden mluvil s customer service Austrianu kde už čekám na refund 2 rezervací skoro 3 měsíce a řekli mi, že už to předali na ekonomické oddělení k proplacení, ale že to může trvat několik týdnů, taky zavaleni. Takže to beru tak, že u LH group refund minimálně 3 měsíce.

0 Citovat

Zkusit chargeback má smysl

Vím o případu letenek od Alitalie kupovaných přes Gotogate. Gotogate nabízel voucher (a k tomu za využití další poplateček). Zákazník vouchery logicky odmítl. Gotogate poté již dále nekomunikoval. Řízení s obchodníkem banka vyhrála a peníze jsou ze 100% zpět na účtu :-)

0 Citovat

Nemá někdo zkušenost s voucherem od Ryanairu? Můj case je že mám jeden voucher na cca 16tis, druhý na 4tis. Celkově to byla rezervace pro 5 lidí. 

Potřeboval bych tím např. zaplatit cestu za 6tis., nezkoušel to někdo nějak rozdělit? Nebo jak to funguje když použiju voucher s větší nominální částkou než je nová rezervace? Samozřejmě nechci přijít o zbývající hodnotu voucheru.

0 Citovat

Ciasta na vouchery ti zostane, ten mozes potom pouzit nabuduce znovu

0 Citovat

Samozrejme ta ciastka uz bude mensia o to o kolko si z nej minul :)

0 Citovat

baca12 napsal(a):

Ciasta na vouchery ti zostane, ten mozes potom pouzit nabuduce znovu

Samozrejme ta ciastka uz bude mensia o to o kolko si z nej minul :)


Vychazí toto tvrzení z Vaší zkušenosti? Nebo je to jen teorie která mě také napadla?


A půjde to normálně do cash refundace ? Chtěl bych využít jen tedy část hodnoty voucheru. Mám zažádáno o refund.

0 Citovat

Já bych zas potřeboval uplatnit voucher na Easyjet. "Skvělé" je, že se to musí přes infolinku. Nemá tu někdo nějaké travelhackerské číslo třeba s pražskou předvolbou nebo mezinárodní 0800 ? 

0 Citovat

jw-cz napsal(a):


Vychazí toto tvrzení z Vaší zkušenosti? Nebo je to jen teorie která mě také napadla?


A půjde to normálně do cash refundace ? Chtěl bych využít jen tedy část hodnoty voucheru. Mám zažádáno o refund.


Osobna skusenost. Na jednom vouchery mi ostalo 0.31€, ten nasledne pouzity s inym voucherom na inu rezervaciu


Cash refundaciu neriesim.

0